Ompeluvinkkejä

TRIKOOPAIDAN OMPELU


Jotkut blogianikin lukevat ystäväni kyselevät minulta välillä erilaisia ompeluvinkkejä. Joten ajattelin, että voisin kirjoittaa vähän vinkkejä ylös, vaikkakin niitä netistä jonkin verran jo löytyykin. Tämän vinkin aihe on trikoopaita ja sen ompelu - miten kannattaa kankaan hankinnassa ja ompelussa edetä. Erityisesti tässä on nyt viitattu lapselle ommeltavaan paitaan, mutta toki samat säännönmukaisuudet toimivat myös aikuisen vaatteeseen. Samoin osa on trikoon yleisiä lainalaisuuksia riippumatta siis siitä, mitä trikoosta ompelee.

Lopussa on vielä linkki TOSIMUMMON kuvalliseen ohjeeseen :)!

1. Kaikki lähtee kankaasta: valitse laadukas kangas! Ei kannata ostaa trikoota, joka on todella halpaa - et koskaan tiedä, onko se ensimmäisen pesun jälkeen nukkainen vai venähtänyt vai molemmat. Laadukas kangas kestää, se ei nukkaannu ja värit säilyvät. Laadukkaan trikoon tunnistaa myös hinnasta, kuviollinen trikoo noin 20 €:n molemmin puolin / metri, luomulaatuiset usein hintahaitarin yläpäästä. Raidalliset, pallolliset ja yksiväriset trikoot ovat edullisempia. Kotimaisuus on aina plussaa, luomulaatuisissakin löytyy ihanuuksia. Itse tilaan trikookankaani useimmiten  Myllymuksuilta, Sampsukasta (kuvan kangas), Kestovaippakaupasta, Royal-tuotteelta, Huvikankaasta, Ompelun Ihanuudesta tai Lasten metsolasta - muitakin erinomaisia kauppoja löytyy, joten aina kannattaa pitää silmät auki (minullakin on vielä monta kokeilematta!).

2. Mittaa menekki. Kangasta ei kannata ostaa reilusti, ellei tiedä käyttävänsä sitä johonkin muuhunkin. Mittaa siis kaavasta, paljonko sitä tarvitset. Jos teet 110 cm paidan, osta siihen noin 50 cm, vastaavan koon tunikaan/mekkoon 60 cm. 140 cm paitaan menee noin 60 cm kangasta (kutistumisvara laskettu). Leveästä kankaasta saat paidan lisäksi ehkä pipon tms, varsinkin, jos tekemäsi paita on lyhythihainen.

3. Pese kangas AINA ennen ompelua (myös resori!). Puuvillatrikoo, vaikkakin siinä olisi lisäksi esim. lycraa tai elastaania, kutistuu aina pesussa hieman, joten kun peset kankaan ensin, ei valmis vaate kutistu.

4. Valitse hyvä kaava. Jos olet epävarma koosta, niin ota käytössä oleva paita ja vertaa sitä kaavan mittoihin laittamalla paita kaavan päälle. Erittäin hyvät lasten paitakaavat löytyy Ottobre-lehdistä, kapeille lapsille on myös omat slim fit -mallinsa ja pyöreille lapsille voi valita isomman koon ja lyhentää sitä helmasta. 

5. Kun leikkaat kangasta, tarkista aina ohjeista, että mihin kohtiin saumavarat tulevat ja mihin eivät. Joskus esim. päänteihin ei tarvita saumavaraa ja helmaan voi tulla enemmän saumavaraa. 

6. Jos teet paitaan applikaation eli jonkun ommeltavan kuvion, niin tee se tässä vaiheessa, ennen paidan kokoamista. Muista tukikangas! Applikation tekemiseen ohje löytyy mm. täältä.

7. Ompele kaikki paidan saumat joko saumurilla tai ompelukoneen jousto-ompeleella. Jos käytät tavallista ommelta, se ei kestä venymistä, vaan lanka katkeilee. Käytä myös sellaista neulaa, joka on tarkoitettu trikookankaille (pallokärkineula eli jersey ball point) - silloin paitaan ommellessa syntyvä reikä on pienin mahdollinen!

8. Kun leikkaat pääntieresoria, niin muista, että pääntienkaitale on aina lyhyempi kuin pääntienaukon mitta ennen huolittelua. Voit mitata pääntienkaitaleenkin käytössä olevasta paidasta. Kun muutaman paidan on tehnyt, voi käyttää jo "summamutikkaa" eli sen vain tietää, mikä on oikea mitta :).

9. Jos teet pääntienkaitaleen ns. päälle ommellen, käytä kaksoiseneulaa (ks. kohta 11, kuvallisessa ohjeessa tästä tarkemmin). Jos ompelet sen samaan tapaan kuin hiharesorit, niin voit tehdä senkin saumurilla tai ompelukoneen jousto-ompeleella. 

 

10. Helman (ks. kuva alla), pääntien (ks. kuva yllä) ja tarvittaessa hihojen viimeistelyssä voit käyttää kaksoisneulaa tai jousto-ommelta. 11. Jos tuntuu, että kuvallinen ohjeistus olisi tarpeen, niin sen löydät näppärästi esim. täältä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti